Genadeklap voor de F-35

      Geen reacties op Genadeklap voor de F-35

Slecht nieuws voor de F-35 (ook JSF genoemd). De stealth jager – onze Koninklijke Luchtmacht heeft er 47 besteld – voldoet niet aan de eisen. Te duur en te onbetrouwbaar. Dit is wat onlangs op Microsoft Nieuws te lezen was.

Ook de Nederlandse website Fok! schrijft er over: De Amerikaanse luchtmacht is eruit. De Joint Strike Fighter (JSF) had het paradepaardje van de luchtmacht moeten worden, maar na vele jaren en vele tegenslagen lijkt het ultramoderne vliegtuig volledig mislukt te zijn.

Het is natuurlijk ook niet niks als een generaal van de Amerikaanse luchtmacht zo duidelijk is. Zoals bekend heeft Nederland ook gekozen voor dit zeer lawaaiige toestel. Alleen al aan de aankoop worden vele miljarden uitgegeven. Helaas is ook het gebruik van het toestel duur, te duur voor de Amerikaanse Luchtmacht in ieder geval. Generaal C. Brown geeft aan: “Dit toestel is te duur voor simpele, alledaagse vluchtroutines.”

Gelukkig maar, dan wordt er weinig mee gevlogen en dat scheelt weer veel geluid in ons dorp. Veel vliegen kan sowieso niet, want dan worden de normen overschreden. Gelukkig is politiek en Defensie daarin steeds duidelijk geweest, er ligt een keiharde toezegging dat dat niet gebeurd.

Op verzoek van EenVandaag heeft geluidsdeskundige Rein Muchall zich over alle geluidsmetingen van het afgelopen jaar gebogen: “Als je alleen met de F-35 vliegt in plaats van de F-16, dan betekent dat je veel minder vluchten kan maken. Stel dat je in 2019 1.000 vluchten met de F-16 zouden zijn gemaakt, dan mag je maar 380 vluchten met de F-35 maken.” Muchall vermoedt dat Defensie ‘helemaal niet blij’ zal zijn met de meetresultaten.

Voor wie de aangehaalde artikelen wil lezen:

https://frontpage.fok.nl/nieuws/843580/1/1/50/jsf-is-geflopt-volgens-amerikaanse-luchtmacht.html

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/wetenschap/genadeklap-voor-de-f-35/ar-BB1dY1Fl?ocid=msedgdhp

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/domper-voor-defensie-jsf-maakt-veel-meer-herrie-dan-verwacht-wat-gevolgen-kan-hebben-voor-het-aantal-vluchten/

En voor wie nog even wil griezelen:

F-35 probeerde vlieger op zes manieren te doden