Martenastate

Martenastate is een landgoed gelegen in het dorp Koarnjum, fraai gesitueerd, op enkele kilometers van Leeuwarden. Martenastate omhelst een landhuis, een park, een natuurkampeerterrein en een grafheuvel. In ieder seizoen valt er veel te zien én te beleven op Martenastate.

Landgoed Martenastate is een historische plaats in Friesland, de geschiedenis hier gaat heel ver terug. Rond 1400 woonde Sytze Martena hier al. In de eeuwen die volgden bleef het slot in het bezit van de Martena’s.

De laatste bewoner van het oorspronkelijk slot was jonkheer Duco Martena van Burmania Vegelin van Claerbergen. Deze droeg de oude state aan het einde van de negentiende eeuw over aan de hervormde kerk in Koarnjum. Deze besloot in 1899 Martenastate te slopen, dit vanwege de verpauperde staat waarin het verkeerde.

Architect Willem Cornelis de Groot uit Leeuwarden bouwde het huidige slot, idyllisch gelegen op een eiland in de parkvijver. Blikvanger van het miniatuur- kasteeltje in neo-renaissancestijl is ongetwijfeld de ‘sipel`, het uivormige dak van de toren. De kerk heeft inmiddels Martenastate in erfpacht gegeven aan de Stichting Martenastate en geniet de beschermde status als Rijksmonument.

P1060834

Adres: Martenawei 2, 9056 PE Koarnjum
www.martenastate.nl

Sinds kort kent de boerderij op Martena Zathe een nieuwe bewoner. Zonder overleg of aankondiging, heeft onlangs een kerkuil haar/zijn intrek genomen in de top van de boerderij. Het zgn. uilenbord (in Fries: ûleboerd) aan de zuidzijde, vormt de entree van deze welkome gast. Het driehoekige houten bord dient voor de ventilatie en om de schuur tegen inwateren te beschermen. Door het gat in het bord kunnen kerk- en steenuilen in en uit vliegen. De oudste archiefvermelding over deze bijzondere situatie, dateert uit 1669. De kerkuil is een bewoner van (half)open landschappen, bij ons veelal het boerenland. Het onderkomen is altijd op hoogte, in schuren of kerktorens. Het is een rustige donkere plek voor overdag en kan ook als nestplaats dienen. In donker gaat de uil op zoek naar voedsel, denk aan veldmuizen, vogels en allerlei ongewervelde diertjes. De broedperiode is vanaf februari tot soms ver in het najaar. De camera livestream wordt mede mogelijk gemaakt door Innocam.nl en Cameralicense.com