Nieuwsbrief Vliegbasis september 2021

      Geen reacties op Nieuwsbrief Vliegbasis september 2021
Nieuwsbrief vliegbasis Leeuwarden september 2021

IN DEZE EDITIE:

OEFENING FALCON LEAP 2021 MARNEWAARD
LIVE BOMMEN OEFENING VLIEHORS RANGE
CLOSE AIR SUPPORT OEFENEN MARNEWAARD
EINDOEFENING WEAPONS INSTRUCTOR COURSE
EERSTE VLIEGBEWEGINGEN MQ-9 BOVEN NEDERLAND
BRANDEN BLUSSEN IN ALBANIË
EVACUATIE AFGHANISTAN
OP ONZE SOCIAL MEDIA
KALENDEROEFENING FALCON LEAP 2021 MARNEWAARD
Van 6 tot en met 17 september wordt vanaf Vliegbasis Eindhoven de oefening Falcon Leap gehouden. Aansluitend aan de oefening stijgen op 18 september vanaf de vliegbasis vliegtuigen op die deelnemen aan de herdenking van Operatie Market Garden. Oefening Falcon Leap wordt georganiseerd door 11 LMB van de Koninklijke Landmacht, het 336 squadron verzorgt samen met internationale deelnemers het transport door de lucht. Oefening Falcon Leap duurt twee weken en is te verdelen in twee grote onderdelen, namelijk het droppen van vracht (CDS drops) en het droppen van parachutisten. Boven militair oefenterrein de Marnewaard worden beide onderdelen beoefend. Op dinsdag 7 en woensdag 8 september vinden de vluchten plaats tussen 10:00 tot 12:00, 14:00 tot 16:00 en 18:00 tot 20:00 uur. Op maandag 13 september wordt er tussen 0900 en 1800 uur gevlogen boven de Marnewaard.

Naast de vluchten boven de Marnewaard wordt er tijdens oefening Falcon Leap ook gevlogen boven Houtdorperveld, Deelen, Heteren, Ginkel, Renkum en Hechtelse Heide in België.

OEFENING BOMMEN
AFWERPEN VLIEHORS RANGE
Jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht en Belgische luchtmacht oefenen in week 38 op de Vliehors Range op Vlieland in het afwerpen van bommen. 
De vluchten vinden plaats van maandag 20 september 12:00 uur tot vrijdag 24 september 11:00 uur. Er wordt geoefend met bommen met explosieve lading van het type GBU-12 en MK-82 (beide 500 ponders).

Vliegers trainen dagelijks om hun vaardigheden op peil te houden. Het afwerpen van bommen is één van deze vaardigheden. 

CLOSE AIR SUPPORT OEFENING MARNEWAARD
Van 21 september tot en met 23 september ondersteunen gevechtsvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht en een civiel vliegtuig een Close Air Support oefening van collega’s van de Koninklijke Landmacht boven militair oefenterrein de Marnewaard. 

De oefening is nodig om de doelaanwijzers op de grond, de zogeheten Joint Terminal Attack Controllers (JTAC), op te leiden en op het vereiste niveau te houden.
 Meer informatie over vliegbewegingen vindt u hier: https://www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen 
EINDOEFENING WEAPONS INSTRUCTOR COURSE
Van maandag 27 september tot en met vrijdag 8 oktober vindt de eindoefening van de Weapons Instructor Course 2021 plaats. Daarmee begint het einde van de WIC in zicht te komen. Tijdens de twee weken durende ‘End Ex’ is de intensiteit van de vliegbewegingen het hoogst, zoals ook op de infographic te zien isEr wordt gestart en geland tussen 0800 en 1700 uur.EERSTE VLIEGBEWEGINGEN MQ-9 BOVEN NEDERLAND
In samenwerking met de Nederlandse luchtvaartautoriteiten en General Atomics Aeronautical Systems Inc. (GA-ASI) is het gisteren gelukt om voor het eerst in de geschiedenis met een Remotely Piloted Aircraft (RPA) het Nederlands luchtruim te doorkruisen. Onder begeleiding van de militaire luchtverkeersleiders heeft de MQ-9B op vliegbasis Leeuwarden de speciaal voor dit type toestel ontworpen aankomst- en vertrekprocedures getest. 

‘De vlucht van gisteren is echt een mijlpaal voor ons. Het laat zien dat het mogelijk is om met een MQ-9 RPAS conform luchtvaarteisen in het Nederlandse luchtruim te opereren. Nog niet eerder hebben onze luchtverkeersleiders de mogelijkheid gehad om kennis te maken met dit toestel, deze kans hebben we meteen aangegrepen’, aldus luitenant kolonel vlieger Boudewijn Roddenhof, commandant van het 306 squadron.

Vliegtuigfabrikant GA-ASI is momenteel met een MQ-9B SeaGuardian in het Verenigd Koninkrijk om te laten zien wat de mogelijkheden van het toestel zijn. Nederland heeft vier toestellen van het type MQ-9A Block 5 aangekocht. Het eerste toestel is op 7 juli jl. de fabriek van General Atomics Aeronautical Systems Inc. (GA-ASI) uitgerold en als het testprogramma volgens planning verloopt vindt de overdracht aan de Koninklijke Luchtmacht naar verwachting eind dit jaar plaats.INZET DEFENSIE: DÉ VLUCHT TUSSEN ISLAMABAD EN KABUL
In deze nieuwe rubriek nemen we u graag mee in de wereld van defensie en de missies waar de Koninklijke Luchtmacht wereldwijd voor wordt ingezet. Dagelijks trainen onze mensen in Nederland en het buitenland om klaar te zijn en ingezet te kunnen worden wanneer op hen een beroep wordt gedaan.

Buiten de poorten van de luchthaven maakt een terreurorganisatie de dienst uit. Daarbinnen ontvouwde zich afgelopen periode een van de grootste evacuatie-operaties uit de Nederlandse geschiedenis. 26 augustus vertrok de laatste vlucht uit Kabul.


U kunt het artikel verder lezen door op de button te klikkenEvacuatie Afghanistan

INZET DEFENSIE: BRANDEN BLUSSEN IN ALBANIËIn deze nieuwe rubriek nemen we u graag mee in de wereld van defensie en de missies waar de Koninklijke Luchtmacht wereldwijd voor wordt ingezet. Dagelijks trainen onze mensen in Nederland en het buitenland om klaar te zijn en ingezet te kunnen worden wanneer op hen een beroep wordt gedaan.


Albanië is zwaar getroffen door verwoestende natuurbranden die dwars door het land genadeloos toeslaan. De bevolking weet zich sinds vorige week zaterdag gesteund door de Koninklijke Luchtmacht, door de EU ingezet na een verzoek van de autoriteiten. Een veertigkoppig Chinookdetachement werkt vanuit Tirana Air Base keihard om het vuur tot stilstand te brengen. De Defensiekrant vloog mee en maakte onderstaande reportage.

U kunt het artikel verder lezen door op de button te klikkenBranden blussen

Op onze socialmedia

KALENDER

2 augustus- 22 oktober Weapons Instructor Course (WIC)
6-17 september Oefening Falcon Leap Marnewaard
20-24 september Oefening bommen Vliehors Range
21-23 september Oefening JTAC Marrnewaard
27 september- 8 oktober Eindoefening Weapons Instructor Course