Naast Jelsumer Feart ook te hoog PFOS-gehalte in Lytse Feart

Na de vaststelling van PFOS in de Jelsumer Feart heeft Wetterskip Fryslân recent ook een te hoge concentratie PFOS in het water van de Lytse Feart (tussen de Jelsumer Feart en Jelsum) gemeten. GGD Fryslân adviseert daarom ook het water uit de Lytse Feart niet te gebruiken.

Dit staat in de nieuwsupdate van donderdag 21 maart.

Advies GGD Fryslân
Wat het exacte risico van de verontreiniging is kan de GGD nog niet zeggen. De precieze gezondheidsrisico’s van PFAS-stoffen zijn namelijk nog niet bekend.

Daarom adviseert GGD Fryslân uit voorzorg in het water van de Jelsumer Feart én de Lytse Feart niet te zwemmen, eruit te drinken, daaruit gevangen vis te eten of je (moes)tuin met het water te besproeien.

Deze adviezen gelden ook voor dieren (na overleg met de Gezondheidsdienst voor
Dieren). Heb je vragen over de gezondheid van je (huis)dier(en)? Neem dan contact op met je dierenarts als je abnormale effecten of symptomen bij je (huis)dier(en) opmerkt.

Onderzoeken
Wetterskip Fryslân doet de komende tijd meer onderzoek naar de waterbodem en waterkwaliteit in de omgeving. De gemeente doet onderzoek naar de landbodem en het grondwater op verschillende plekken. Op de websites van Wetterskip Fryslân en Gemeente Leeuwarden leest u hier meer over. Ook informeren wij u via digitale nieuwsupdates. 

Aanmelden digitale nieuwsupdates
U kunt aanmelden voor digitale nieuwsupdates via de website van Wetterskip Fryslân: www.wetterskipfryslan.nl/jelsumerfeart.

Stel gerust je vragen
We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt. Neem dan contact met ons op.

  • Vragen over het waterbodem- en waterkwaliteitsonderzoek? Je kunt met het Klantencontactcentrum van Wetterskip Fryslân contact opnemen via telefoonnummer 058-292 22 22 of mail uw vraag naar: info@wetterskipfryslan.nl. Bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur. Veelgestelde vragen over het waterbodem- en waterkwaliteitsonderzoek vind je hier.
  • Algemene vragen over PFAS in de gemeente Leeuwarden? Op leeuwarden.nl/PFAS (externe website) vind je de meest gestelde vragen. Je kunt ook bellen met de gemeente via telefoonnummer 14 058. Bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur.