Zonnepark dorpen kwestie van lange adem

      Geen reacties op Zonnepark dorpen kwestie van lange adem

Al ruim 7 jaar zijn de dorpen Marsum, Ingelum, Jelsum en Koarnjum actief om een zonnepark te krijgen op grond van de vliegbasis Leeuwarden.

Alle lichten stonden op groen, maar het afgelopen voorjaar heeft de provincie Fryslân een voornemen gepubliceerd om de regels aan te scherpen. Dan kan het zonnepark niet meer doorgaan omdat de formele grondbestemming “landbouwgrond” is.

Het nieuwe College van Gedeputeerde Staten wil daar geen uitzondering meer voor maken.

Eind 2020 deden ze dat nog wel. Ze schreven o.a.: “Het is duidelijk dat dit perceel niet als landbouwgrond gebruikt kan worden en bovendien is het al een langlopende procedure”.

De vliegbasis wil de grond zo arm mogelijk houden om geen vogels aan te trekken. Het zal de komende decennia dan ook niet als landbouwgrond gebruikt gaan worden.

Ook in 2018 en 2019 had de provincie positief meegewerkt om daar een zonnepark mogelijk te maken. Met 17 partners zijn in 2018 en 2019 de afspraak beklonken via de zogenaamde “Sinnetafels”.

Zoals eerder besproken op de vier informatieavonden in de dorpen is het wachten op de aanbesteding van Rijksvastgoed bedrijf. De dorpen gaan daarop inschrijven om zo 100% eigenaar te worden. Een intentieovereenkomst met professionele partner Equans is in december 2023 ondertekend voor de ontwikkeling, aanleg en beheer van het zonnepark. https://marssum.info/zonnepark-dorpen-marsum-ingelum-jelsum-koarnjum-weer-stap-dichterbij/

De werkgroep was dan ook zeer teleurgesteld dat de Omgevingsverordening van de provincie zo aangescherpt wordt dat het nu plotseling niet meer kon. Eerdere afspraken worden hiermee eenzijdig aan de kant gelegd. “Het voelt als het veranderen van de spelregels tijdens de wedstrijd.”

Op woensdag 4 september was de werkgroep van de vier dorpen de hele dag op het provinciehuis. Overleg met ambtenaren, fracties van verschillende partijen en ’s avonds inspreken bij de Statencommissie.

Alle fracties zijn deze week nog eens benaderd met de vraag om het toch mogelijk te maken.

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/16804778/energiecooperaties-roepen-provincie-op-geef-meer-ruimte-aan-dorpsmolens-en-zonneparken

’s Avonds na hoorzitting werd er nog gesproken over de nieuwe energievisie van de provincie. Duidelijk werd dat er nog heel wat duurzame energie, waaronder uit zonnepanelen, bij moet komen.

We blijven dus nog hoop houden. Eind september zal Provinciale Staten een definitief besluit nemen.

We houden u op de hoogte.

Werkgroep Zonnepark van Marsum, Ingelum, Jelsum en Koarnjum

Sjef van der Lubbe, Hans Wassenaar, Sybren van der Leij en Geert Verf van Marsum

Roel Hooijenga en Rutger Bijlsma van Jelsum/Koarnjum

André Posthumus van Ingelum