Vliegbasis nieuwsbrief april 2021

Nieuwsbrief Vliegbasis Leeuwarden april 2021

IN DEZE EDITIE:

OEFENING DEVIANT DRAGON
C-130 OEFENING ORANGE BULL 2021
WEAPONS INSTRUCTOR COURSE (WIC)
ONDERZOEK NAAR COMMUNICATIE VLIEGBASIS LEEUWARDEN
POLLY NEWS
4000 UUR BEELDANALYSE DOOR PED CELL
EEN ANDER GELUID…
VRAAG HET DE VLIEGBASIS
OP ONZE SOCIAL MEDIA
KALENDEROefening Deviant Dragon Van maandag 12 tot en met donderdag 22 april vindt de internationale oefening Deviant Dragon plaats. Er wordt van maandag t/m donderdag geoefend  tussen 1330 en 1530 uur. In de ochtend en op vrijdag wordt er regulier gevlogen vanaf vliegbasis Leeuwarden. Deviant Dragon is een zogeheten Large Force Engagement (LFE) oefening, er wordt geoefend in het opereren in grote formaties en grootschalige luchtgevechten.

Aan de oefening nemen ongeveer 50 gevechtsvliegtuigen deel uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken en de Verenigde Staten (vanuit Engeland). De verschillende deelnemers vliegen vanaf hun eigen basis en oefenen met elkaar in het luchtruim boven de Noordzee en het bestaande oefengebied boven het noorden van Nederland. Dit luchtruim wordt gecontroleerd door de Nederlandse Luchtgevechtsleiding genaamd Bandbox.
Deviant Dragon wordt georganiseerd door het 322TT/FCoE (Fighter Centre of Excellence) van vliegbasis Leeuwarden, het kenniscentrum op het gebied van tactische (jacht)operaties. Meer informatie vindt u op: www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen
 C-130 oefening Orange Bull 2021Van maandag 12 april 2021 tot en met vrijdag 23 april 2021 wordt de oefening Orange Bull gehouden. Per dag worden vanaf vliegbasis Eindhoven met twee C-130 Hercules transportvliegtuigen tussen 1430 uur en 00:00 uur vluchten uitgevoerd boven Nederland, België en Duitsland. Tijdens de oefening wordt ook op zaterdag en zondag gevlogen.

Gedurende de oefening wordt op lage hoogte gevlogen waarbij de vliegers tijdens de avondvluchten gebruik maken van nachtzichtapparatuur. Er wordt onder andere boven militair oefenterrein de Marnewaard, NAVO oefenterrein de Vliehors range en vliegbasis Leeuwarden geoefend. Boven deze gebieden zullen de toestellen ook laag rondcirkelen. Deze oefening is voor de vliegtuigbemanning een belangrijke voorbereiding op de Minusma-missie in Mali eind dit jaar. Meer informatie over de gebieden en de oefening kunt u vinden op https://www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingenWeapons Instructor Course (WIC)Van maandag 3 mei tot en met vrijdag 22 oktober 2021 wordt de Weapons Instructor Course (WIC) gehouden op en vanaf vliegbasis Leeuwarden. De WIC is een cursus van 6 maanden en is bedoeld om wapeninstructeurs op te leiden.

Deelnemers kunnen zich niet opgeven voor de cursus, maar worden voorgedragen. De opleiding stond eerder bekend als de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) en wordt verzorgt door 322TT/FCoE (Fighter Centre of Excellence) van vliegbasis Leeuwarden, het kenniscentrum op het gebied van tactische (jacht)operaties. In de WIC komen zes opleidingen samen. In de laatste edities van de FWIT werd er vooral samengewerkt op F-16 en C-130 gebied. Dit jaar nemen ook F-35 vliegers, Patriot-operators, inlichtingenofficieren en Air Battle Managers (ABM) deel. Doel is meer integratie tussen de verschillende wapensystemen en ondersteunende diensten en het vergroten van de (tactische) kennis en vaardigheden van de deelnemers. In totaal nemen 20 cursisten uit Nederland, België en Noorwegen deel aan de opleiding. Zij beginnen eerst met vier weken theorie. Vanaf begin juni vinden de vliegactiviteiten plaats die oplopend zijn in intensiteit. Er wordt boven de Noordzee en het bestaande oefengebied boven het noorden van Nederland gevlogen. 

In de toekomst is het niet ondenkbaar dat andere Europese vijfde generatie luchtmachten ook aansluiting zoeken bij de mogelijkheden die de WIC biedt.

In de volgende nieuwsbrief informeren we u graag verder over de Weapons Instructor Course.Onderzoek naar communicatie vliegbasis LeeuwardenBeste omwonenden,Allereerst wil ik u hartelijk danken voor uw deelname aan dit onderzoek. Ik ben een vierdejaarsstudent in de richting Communicatie aan de NHL Stenden Hogeschool. Voor mijn afstuderen doe ik een onderzoek naar de communicatie van vliegbasis Leeuwarden. Het doel van mijn onderzoek is om inzicht te krijgen in de wensen en behoeftes van de omwonenden van de vliegbasis. Het onderzoek zal ongeveer 5 á 10 minuten van uw tijd in beslag nemen. Er zal betrouwbaar met uw gegevens worden omgegaan en de resultaten worden geheel anoniem verwerkt. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben over het onderzoek, neem dan contact met mij op via rick.hondius@student.nhlstenden.com

Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname aan dit onderzoek.https://nhlhogeschool.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_cXS7rWwpQe6pu50
 Polly news
Ze werd meegenomen uit de London Zoo, vloog mee met een Starfighter, kreeg de rang van sergeant-majoor en de nu vijfde Polly Grey legde onlangs zelfs eieren. Sinds jaar en dag is deze grijze roodstaartpapegaai van 322 Squadron dé enige levende luchtmachtmascotte van Defensie.
 LEES MEER OVER POLLY4000 uur beeldanalyse door PED-cellDe PED-cel van 306 squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerde sinds mei 2018 meer dan 4.000 uur beeldmateriaal ten behoeve van inlichtingenproducten voor operaties in Afghanistan en Irak.Wat commandant 306 squadron luitenant-kolonel Boudewijn Roddenhof betreft was het een periode om met gepaste trots op terug te kijken. “Naast een relevante bijdrage aan de coalitie, hebben we ook veel geleerd. Hierdoor zijn we binnen het squadron op gebied van inlichtingen en CIS (Communication and Information Systems) beter voorbereid op de komst van onze eigen toestellen.”
 LEES VERDEREen ander geluid…Geniet van liveoptredens van bevlogen militaire muzikanten, in een spectaculaire setting; namelijk tussen onze tanks en vliegtuigen! En dat alles vanuit je eigen luie stoel. Ready for take-off? Op zaterdagavond 17 april doorbreken wij de stilte in ons museum met een unieke online editie van de Nacht van de Militaire Muziek.LEES VERDERVraag het de vliegbasisVan een van onze abonnees. Dit keer geen vraag voor de commandant van het F-35 squadron, maar een algemene vraag voor de vliegbasis:
‘Ik las dat er een alternatief gevonden is voor Frisian Flag. Betekent dit dat er helemaal geen Frisian Flag meer georganiseerd wordt?’

 
Antwoord: de behoefte aan een oefening als Frisian Flag blijft bestaan. We oefenen bijna wekelijks boven de Noordzee, samen met onze bondgenoten, in grootschalige luchtgevechten. Als onderdeel van het trainingsprogramma van onze vliegers. Maar het ontbreekt daarbij aan mogelijkheden om op een veilige en gedetailleerde manier deze oefeningen te evalueren en ervan te leren. En dat is de unieke mogelijkheid die Frisian Flag biedt, gezamenlijk opereren vanaf één locatie  en persoonlijk tot in details de gevlogen missies evalueren en leren van gemaakte beslissingen en acties. Om zodoende  vliegers steeds beter te maken. Het organiseren van oefeningen als Frisian Flag is één van de taken die 322TACTES squadron, het kenniscentrum op het gebied van tactische (jacht)operaties, heeft.”  
 Heeft u ook een vraag over de F-35 of over vliegbasis Leeuwarden? Mail uw vraag dan naar vliegbasisleeuwarden@gmail.com. Dan leggen wij deze voor aan commandant 322 F-35 squadron luitenant-kolonel Guido Schols.

Wij doen ons best om alle ingezonden vragen te behandelen, maar dit lukt helaas niet tegelijk. Wij hopen op uw begrip.Op onze socialmediaKALENDER12- 22 april Deviant Dragon 2021 oefening

12- 23 april Orange Bull 2021 oefening

17 april Nacht van de militaire muziek (digitaal)

19 april COVM vergadering (digitaal)

27 april Koningsdag

3 mei-20 oktober Weapons Instructor Course (WIC)

 INTERESSANTE LINKSHuidige missiesOnze corporate filmDefensie.nl