Nieuwsbrief vliegbasis september 2020

Buren-nieuwsbrief vliegbasis Leeuwarden september 2020IN DE EDITIE van SEPTEMBER 2020:CLOSE AIR SUPPORT MARNEWAARD
QRA NAAR LEEUWARDEN
LIVE BOMMEN OP DE VLIEHORS RANGE

ANDER NIEUWS
KALIBRATIEVLUCHTEN ILS EN TACAN
VOORUITBLIK
VRAAG AAN U!CLOSE AIR SUPPORT OEFENING MARNEWAARDVan maandag 7 tot en met vrijdag 11 september 2020 oefenen jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht en militairen van de Koninklijke Landmacht en Korps Mariniers gezamenlijk in het uitvoeren van zogeheten Close Air Support-missiesDe vliegbewegingen vinden  plaats tussen 10.00 en 17.00 uur boven militair oefenterrein de Marnewaard en het gebied tussen de plaats Dokkum en Winsum. Op de vrijdag wordt tot 12.00 uur gevlogen.

In het vastgestelde oefengebied vinden in het kader van deze trainingen vliegbewegingen plaats met militaire jachtvliegtuigen. De straaljagers kunnen daarbij soms lager vliegen dan men gewend is. Dit oefengebied wordt het hele jaar door gebruikt voor verschillende soorten trainingen.Meer informatieQRA NAAR LEEUWARDENVan 10 september tot en met 14 januari 2021 neemt de Nederlandse luchtmacht de taak voor de bescherming van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg over. Deze taak wordt gezamenlijk en afwisselend uitgevoerd door Nederland en België. Vliegbasis Leeuwarden is verantwoordelijk voor de periode van maandag 24 september tot donderdag 19 november. Naar alle waarschijnlijkheid is dit de laatste QRA-dienst voor vliegbasis Leeuwarden waarbij F-16’s worden ingezet.

Recent is er twee weken lang extra geoefend om de F-16 vliegers zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de QRA-taak. Zo is er een week in een zogeheten drie waves-systeem gevlogen, waarbij meerdere keren per dag werd gevlogen, en ook is er een week in de avonduren getraind.Meer over de QRALIVE BOMMEN OP DE VLIEHORS RANGEIn de periode van donderdag 24 september tot en met woensdag 7 oktober trainen Nederlandse en buitenlandse  jachtvliegtuigen in het afwerpen van bommen met explosieve lading op NAVO oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. Er worden bommen van het type MK82 (500 ponders) afgeworpen. De vluchten vinden in de late ochtend en aan het einde van de middag.

De oefeningen vinden verdeeld over de weken op enkele dagen plaats. Zo wordt in week 39 alleen op 24 en 25 september getraind. In week 40 vinden de oefeningen op 28, 29 en 30 september plaats en in week 41 trainen de vliegtuigen op 5, 6 en 7 oktober.
Tijdens oefeningen is de Vliehors Range op Vlieland voor publiek gesloten. De grens van het oefenterrein is gemarkeerd met waarschuwingsborden en tijdens oefeningen voorzien van rode vlaggen.Meer over luchtmachtoefeningenANDER NIEUWS:KALIBRATIEVLUCHTEN ILS EN TACANAfgelopen week werden onze landingssystemen gekalibreerd. Het gaat om systemen die de vlieger helpen om in geval van nood veilig te kunnen landen. De kalibratievluchten werden uitgevoerd door Royal NLR met een Cessna Citation. Daarmee werd op allerlei manieren en vanuit verschillende richtingen naar de vliegbasis gevlogen. Met de apparatuur die aan boord is zijn de systemen gekalibreerd. De vluchten vinden periodiek plaats. Heeft u de PH-LAB ook zien vliegen?JEZELF ZIJN BIJ DEFENSIEBij defensie werken we veel in teamverband, zo ook op vliegbasis Leeuwarden. In een team is het belangrijk dat iedereen zijn of haar plekje krijgt en zichzelf kan zijn. Onze collega Nanda vertelt hoe zij haar plekje vond en hoe ze zichzelf kan zijn.Lees meerINTERVIEW NIEUWE F-35 SQUADRON COMMANDANTMaak kennis met luitenant-kolonel Guido Schols, de nieuwe squadroncommandant van het 322 F-35 squadron. In het luchtmachtmagazine Vliegende Hollander stelt hij zichzelf voor. ArtikelVRAAG AAN U!Waar wilt u meer over weten? Vertel het ons!
U kunt uw onderwerp per email sturen naar vliegbasisleeuwarden@gmail.com of door te reageren op deze nieuwsbrief. Wij verzamelen alle reacties en behandelen iedere nieuwsbrief een nieuw onderwerp. We kijken uit naar uw reactie!
 VOORUITBLIK ACTIVITEITEN VLIEGBASIS LEEUWARDENVerschoven openstelling 10 september 11.00 – 1930 uurQRA Benelux vanaf Leeuwarden van 24 september t/m 19 november 2020INTERESSANTE LINKSHuidige missiesOnze corporate filmDefensie.nlDefensie beschermt wat ons dierbaar is.

Copyright © Koninklijke Luchtmacht – All rights reserved.

E-mail:
lw.communicatie@mindef.nl

Adres:
Vliegbasis Leeuwarden 
Keegsdijkje 7
8919 AK Leeuwarden