Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bollen planten Op ‘e Terp in Jelsum

november 7, 2020 @ 09:00 - 15:00

Op de terp in Jelsum gaan we bollen planten voor insecten. Met steeds minder bloeiende planten op veel plekken in Nederland hebben insecten het moeilijker om voedsel te vinden. Wist je dat de meeste wilde bijen slechts tot een paar honderd meter van hun
nest voedsel zoeken? Het is daarom belangrijk dat van het vroege voorjaar tot het late najaar dichtbij bloeiende bloemen te vinden zijn. De herfst is hét moment om de bollen te planten, zodat er een oase aan bloemen ontstaat in het voorjaar voor de insecten. Er is voor stinzenplanten gekozen die aansluiten op het sortiment van Dekema State. Rond een State waaieren de stinzenplanten van oudsher uit over delen van het dorp. Vaak zie je ze terug bij de kerk, de pastorie en bijvoorbeeld boerderijen.

De Gemeente Leeuwarden heeft het initiatief genomen en stelt de bollen beschikbaar, en ze zijn uitgezocht samen met Wim Hoogendam. Als tuinbaas van Dekema State is hij natuurlijk kenner van de plaatselijke flora.

Toevallig is vrijdag 6 november en zaterdag 7 november de 20ste natuurwerkdag georganiseerd door Landschapsbeheer Friesland. Dekema State doet al aardig wat jaartjes mee aan deze natuurwerkdag (meestal alleen op zaterdag).

De school de Swirrel uit Britsum trapt deze bollen-plant-actie af op vrijdagmiddag 6 november met de groepen 5 t/m 8. Zij helpen hieraan mee in het kader van de eerste scholen-natuurwerkdag.

Er zullen zo’n 13000 bollen worden geplant, dus bollen genoeg, en dat krijgen de kinderen alleen vrijwel zeker niet in een uurtje de grond in.

Hierbij dus een oproep voor hulp.
Kinderen en volwassenen zijn welkom op
vrijdagmiddag 6 november van 14-17 uur,
en zaterdag 7 november tussen 9 en 15 uur.

Gegevens

Datum:
november 7, 2020
Tijd:
09:00 - 15:00

Locatie

Op ‘e Terp, Jelsum
Op 'e Terp 9
Jelsum, 9057 RG Nederland
+ Google Maps