Nieuwsbrief Vliegbasis mei 2021

Nieuwsbrief Vliegbasis Leeuwarden mei 2021

IN DEZE EDITIE:

WEAPONS INSTRUCTOR COURSE (WIC) IS BEGONNEN
VRAAG HET DE VLIEGBASIS
OP ONZE SOCIAL MEDIA
KALENDER

Weapons Instructor Course (WIC) is begonnen
De Weapons Instructor Course (WIC) 2021 is begonnen! Commandant vliegbasis Leeuwarden, kolonel-vlieger Henk “Shaggy” Doorten, sprak de studenten gisteren toe en wenste ze veel succes. In bijna zes maanden worden 24 cursisten uit Nederland, België en Noorwegen opgeleid tot wapeninstructeur. Voor het eerst nemen niet alleen vliegers, maar ook officieren uit andere dienstvakken deel aan de cursus van universitair niveau. De opleiding loopt tot en met vrijdag 22 oktober en vindt op én vanaf vliegbasis Leeuwarden plaats.

De cursisten volgen de eerste vier weken alleen theoretische lessen, op maandag 31 mei begint de vliegfase. Tijdens de WIC vliegen de cursisten zowel boven de Noordzee als in het bestaande militaire luchtruim boven het noorden van Nederland. Na een korte zomerstop wordt er vanaf begin augustus ook in de huidige militaire oefengebieden boven Drenthe en Groningen gevlogen.

In de komende nieuwsbrieven informeren we u graag verder over het verloop van de Weapons Instructor Course.


Vraag het de vliegbasis
Van een van onze abonnees:
‘Ik las in de vorige nieuwsbrief dat de F-35 aan de grond moet blijven vanwege schade aan de motoren. Hoe kan het dat ik ze een dag later dan weer zag vliegen?’

 
Antwoord: Na het vaststellen van de motorschade bij drie van onze F-35’s hebben we besloten om de vloot tijdelijk aan de grond te houden. Ondertussen voerden we overleg met de motorenfabrikant Pratt & Whitney en werd bepaald dat de drie motoren gerepareerd moeten worden. Voor de andere toestellen was er geen reden meer om ze nog aan de grond te houden. Daarom is het trainingsprogramma de volgende dag weer hervat.

Er zijn wel extra maatregelen genomen om zogenoemde foreign object damage (FOD) te voorkomen. Zo wordt het banenstelsel van de vliegbasis extra geveegd en gecontroleerd op gruis. De F-35 heeft namelijk een zwaardere motor dan een F-16 en blaast daardoor tijdens het taxiën meer gruis op.
  Heeft u ook een vraag over de F-35 of over vliegbasis Leeuwarden? Mail uw vraag dan naar vliegbasisleeuwarden@gmail.com. Dan leggen wij deze voor aan commandant 322 F-35 squadron luitenant-kolonel Guido Schols.

Wij doen ons best om alle ingezonden vragen te behandelen, maar dit lukt helaas niet tegelijk. Wij hopen op uw begrip. Op onze socialmedia

KALENDER
3 mei-22 oktober Weapons Instructor Course (WIC)
4 mei Dodenherdenking
5 mei Bevrijdingsdag (geen vliegprogramma)
13 mei Hemelvaartsdag (geen vliegprogramma)
14 mei Basis gesloten (geen vliegprogramma)
24 mei Tweede Pinksterdag (geen vliegprogramma)
31 mei Eerste vliegdag Weapons Instructor Course (WIC)