Nieuwsbrief vliegbasis januari 2021

Nieuwsbrief Vliegbasis Leeuwarden januari 2021

IN DEZE EDITIE:

BESTE WENSEN!
AVONDVLIEGEN
CLOSE AIR SUPPORT OEFENING MARNEWAARD EN VLIEHORS RANGE
BOMMEN OEFENEN OP DE VLIEHORS RANGE
KALENDER

 

Beste wensen!
De feestdagen zijn achter de rug, het nieuwe jaar is weer begonnen. Het jaar 2021 wordt voor vliegbasis Leeuwarden een jaar van welkom heten en afscheid nemen. Aan het eind van dit jaar hopen we het onbemande toestel – de MQ-9 ‘Reaper’ – te ontvangen en gedurende het jaar komen er ook nog nieuwe F-35’s naar Leeuwarden. Maar eerst nemen we halverwege het jaar afscheid van de F-16, na 42 jaar.
 
2021 is ook het jaar waarin we voor het tweede jaar op rij geen Frisian Flag organiseren, maar daarentegen wél een wapeninstructeursopleiding (WIC2021) faciliteren. Daarnaast blijven we natuurlijk samenwerken met verschillende buitenlandse eenheden, die naar verwachting ook de vliegbasis aan gaan doen. En natuurlijk het jaar waarin we met de F-35 doorwerken, zodat we aan het einde van het jaar inzetgereed zijn.
 
We vliegen nu iets meer dan een jaar met het nieuwe toestel en leren de F-35 steeds beter kennen. Hoe we er mee om moeten gaan en hoe het zich onder Nederlandse omstandigheden gedraagt. Vliegers moeten de routine van de F-16 achter zich laten en zich het nieuwe toestel eigen maken, dat kost tijd. We hebben daarbij ook aandacht voor het geluid van het toestel en wat dit voor de omgeving betekent.
 
Via deze nieuwsbrief houden wij u ook dit jaar weer op de hoogte over onze activiteiten, maar zodra COVID-19 het toelaat hopen we u natuurlijk ook graag weer persoonlijk te ontmoeten.
 
 
Een gezond 2021, namens Team Leeuwarden

Avondvliegen

De Koninklijke Luchtmacht is deze week weer begonnen met het vliegprogramma voor 2021. Onze vliegtuigen vliegen weer dagelijks. Er wordt meer boven Nederland gevlogen dan normaal. Door corona zijn de mogelijkheden om in het buitenland te oefenen beperkt. De oefeningen en trainingen worden zoveel mogelijk verspreid over de oefengebieden boven Nederland en de Noordzee.

Onze jachtvliegtuigen vliegen in een aantal weken zowel overdag (in de middag) als ’s avonds. Van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 23.00 uur.
Kijk hier voor de weken waarin wij in de avond vliegen: 
https://www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen/nieuws/2021/01/04/meer-militaire-vliegactiviteit-boven-nederland

Close air support oefening Marnewaard en Vliehors range

Op 12, 13 en 14 januari ondersteunen jachtvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht  een training van collega’s van de Koninklijke Landmacht boven de Marnewaard en Vliehors range. De training is nodig om de doelaanwijzers op de grond, de zogeheten Joint Terminal Attack Controllers (JTAC), op het vereiste niveau te houden.

Bommen oefenen op de Vliehors range

Jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht oefenen in week 4 en 5 op de Vliehors Range op Vlieland in het afwerpen van bommen met explosieve lading. Het gaat om het type MK84 (500 ponders). Van 25 tot en met 28 januari wordt er tussen 10.00 en 15.30 uur geoefend en van 1 tot en met 4 februari tussen 08.30 uur en 15.30 uur. Vliegers trainen dagelijks om hun vaardigheden op peil te houden. Het afwerpen van bommen is één van deze vaardigheden.

KALENDER

11-21 januari Avondvliegen

12-14 januari CAS oefening Marnewaard en Vliehors range

25-28 januari Bommen Vliehors range

1-4 februari Bommen Vliehors range

8-18 februari Avondvliegen

8-17 maart Avondvliegen