Nieuwsbrief vliegbasis november 2020

      Geen reacties op Nieuwsbrief vliegbasis november 2020
Buren-nieuwsbrief vliegbasis Leeuwarden november 2020

IN DEZE EDITIE:


JACHTVLIEGTUIGEN GAAN WEER DE DUISTERNIS IN
F-35 ON THE MOVE
AANKOMST 5e F-35
VRAAG HET DE VLIEGBASIS


 

JACHTVLIEGTUIGEN GAAN WEER DE DUISTERNIS IN

Jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht vliegen vanaf vandaag doordeweeks van maandag tot en met donderdag weer in de avonduren. Zij trainen van 2 november tot 11 december onder meer sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur. 
De oefeningen vinden voornamelijk plaats boven zee, maar testen is ook noodzakelijk boven de grond. Er wordt gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. Van maandag tot en met donderdag wordt er tot 22.30 uur gevlogen. Vrijdags gebeurt dat alleen overdag.

Meer informatie kunt u hier vinden:
https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/11/02/jachtvliegtuigen-gaan-weer-de-duisternis-in
 

F-35 ON THE MOVE

4 vliegtuigen van A naar B verplaatsen lijkt an sich niet zo spannend. Maar tel daar tientallen containers vol gevoelige apparatuur en ruim 200 man personeel bij op en je hebt een serieuze logistieke uitdaging. Tijdens Frisian Lightning II oefent de Koninklijke Luchtmacht het verplaatsen van F-35-jachtvliegtuigen inclusief mens en materieel. De oefening vindt plaatst van 9 tot en met 20 november.
‘Wat kan er misgaan? Meer dan je denkt’
 
Wat voor oefening?
 Het is het 2e deel van een serie luchtmachtoefeningen, met als doel het gereedstellen en inzetten van de nieuwe F-35-jachtvliegtuigen. Frisian Lightning I was gericht op het inpakken en verzend gereed maken van alle materialen die benodigd zijn bij een verplaatsing van een F-35 eenheid. 
Tijdens deze 2e oefening vindt de fysieke verplaatsing plaats van Vliegbasis Leeuwarden naar Vliegbasis Volkel. Volgend jaar volgt een 3e oefening; de verplaatsing naar een buitenlandse vliegbasis en vanaf daar opereren met de F-35.

Meer lezen over de oefening?
https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2020/43/02_frisian-lightning2_43 

AANKOMST 5e F-35

Met een kleine vertraging landde op dinsdag 27 oktober jongstleden de 5e F-35 op vliegbasis Leeuwarden. Het toestel heeft het herkenningsnummer F-013 op de staart gekregen. De komende weken ondergaat de nieuwe F-35 een aantal acceptatietesten, waarbij het vliegtuig grondig geïnspecteerd wordt door de Defensie Materieel Organisatie (DMO) op identificatienummers van onderdelen en eventuele tekortkomingen. Dit is gebruikelijk bij nieuwe vliegtuigen. Daarna wordt het toestel officieel overgedragen aan de Koninklijke Luchtmacht, zodat het 322 F-35 squadron ermee kan gaan vliegen.

Meer lezen over de vertraagde levering van nieuwe F-35’s?
https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/10/12/productieprobleem-vertraagt-levering-f-35‘s