Nieuwsbrief vliegbasis september 2020

      Geen reacties op Nieuwsbrief vliegbasis september 2020
Buren-nieuwsbrief vliegbasis Leeuwarden september 2020

IN DE EDITIE van SEPTEMBER 2020:

CLOSE AIR SUPPORT MARNEWAARD
QRA NAAR LEEUWARDEN
LIVE BOMMEN OP DE VLIEHORS RANGE

ANDER NIEUWS
KALIBRATIEVLUCHTEN ILS EN TACAN
VOORUITBLIK
VRAAG AAN U!

CLOSE AIR SUPPORT OEFENING MARNEWAARD
Van maandag 7 tot en met vrijdag 11 september 2020 oefenen jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht en militairen van de Koninklijke Landmacht en Korps Mariniers gezamenlijk in het uitvoeren van zogeheten Close Air Support-missiesDe vliegbewegingen vinden  plaats tussen 10.00 en 17.00 uur boven militair oefenterrein de Marnewaard en het gebied tussen de plaats Dokkum en Winsum. Op de vrijdag wordt tot 12.00 uur gevlogen.

In het vastgestelde oefengebied vinden in het kader van deze trainingen vliegbewegingen plaats met militaire jachtvliegtuigen. De straaljagers kunnen daarbij soms lager vliegen dan men gewend is. Dit oefengebied wordt het hele jaar door gebruikt voor verschillende soorten trainingen.

Meer informatie

QRA NAAR LEEUWARDEN
Van 10 september tot en met 14 januari 2021 neemt de Nederlandse luchtmacht de taak voor de bescherming van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg over. Deze taak wordt gezamenlijk en afwisselend uitgevoerd door Nederland en België. Vliegbasis Leeuwarden is verantwoordelijk voor de periode van maandag 24 september tot donderdag 19 november. Naar alle waarschijnlijkheid is dit de laatste QRA-dienst voor vliegbasis Leeuwarden waarbij F-16’s worden ingezet.

Recent is er twee weken lang extra geoefend om de F-16 vliegers zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de QRA-taak. Zo is er een week in een zogeheten drie waves-systeem gevlogen, waarbij meerdere keren per dag werd gevlogen, en ook is er een week in de avonduren getraind.Meer over de QRA

LIVE BOMMEN OP DE VLIEHORS RANGE
In de periode van donderdag 24 september tot en met woensdag 7 oktober trainen Nederlandse en buitenlandse  jachtvliegtuigen in het afwerpen van bommen met explosieve lading op NAVO oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. Er worden bommen van het type MK82 (500 ponders) afgeworpen. De vluchten vinden in de late ochtend en aan het einde van de middag.

De oefeningen vinden verdeeld over de weken op enkele dagen plaats. Zo wordt in week 39 alleen op 24 en 25 september getraind. In week 40 vinden de